FBI pokrao Teslu

Sudbine: Američki inženjer srpskog porekla Sava Sremac iz Vašingtona prvi je pregledao zaostavštinu srpskog genija kada je stigla u Beograd davne 1954. godine.

C13G3X Nikola Tesla, physicist, engineer and inventor of alternating current power, early 1900s

C13G3X Nikola Tesla, physicist, engineer and inventor of alternating current power, early 1900s

– Pune dve godine FBi je istraživao Teslinu dokumentaciju i iz nje vadio beleške koje su procenjene kao opasne ili jako interesanstne za budućnost Amerike. U Jugoslaviju je stigla oštećena arhiva – kaže Sava Sremac

Marko Lopušina

– Први сам у Југославији отворио ковчеге са архивом Николе Тесле, којa je бродом “Србија” стигли из Америке 1951. Био сам узбуђен као да сам открио све тајне света. Читајући Теслине записе и његове јединствене идеје осећао сам као да се Тесла и ја целог живота знамо, и то као два искрена пријатеља. Bio sam, međutim, iznenađen, čak i uplašen, kada sam video da su delovi Teslinh beleški iscepani i pokradeni. Amerikanci su ga mrtvog pokrali !

Ovom svojom najvećom životnom imspresijom Sava Sremac, amerićki inženjer iz Vašingtona i danas penzioner iz sela Crepaja, započeo je pisanje svoje knjige memoara, kojoj je dao naziv “Uspomene”.

– Sa Nikolom Teslom sam se sreo u vreme dok sam radio u beogradskom institutu koji nosu njegovo ime. Imao sam tek dvadesetak godina, kada su mi direktori rekli da pregledam svih sedam njegovih ogromnih седам сандука литературе, записа, скица, naučnih beležaka и финалних пројеката. Требало ми је две године да преlistam i zavedem Teslinu arhivu, koja nije imala svog registar. Tada sam video da je američka tajna policija FBi iz svakog Teslinog projekta i izuma iscepala i uzela po tri-četiri strane. FBI je po nalogu vlasti istraživao Teslinu dokumentaciju i iz nje vadio beleške koje su procenjene kao opasne ili jako interesanstne za budućnost Amerike – otkriva nam danas Sava Sremac.

Ovaj Banaćanin je rođen u Crepaji 1932 godine, u porodici koja vodi poreklo od ruske familije Romanovih i od porodice slavnog pisca Stevana Sremca. Rano je ostao bez oba roditelja, pa su je život bez njih bio trnoviti. Školovao se u Beogradu, gde su mu elektrotehnika, radiotehnika i kasnije kompjuteri postali glavni smisao života. Radio je u Institutu “Nikola Tesla”, na poslovima analogne tehnologije. Dizajnirao je komandni sto za prvi analogni kompjuter koji je instaliran u firmi nemačkom “Simensu”. Projektovao je prvi jugoslovenski digitalni kompjuter i instalirao ga u  Industriji mašina i traktora, u Jugoslovenskoj železnici i mnogim drugim preuzećima.

– Nikola Tesla, kroz čije je naučne zapise provejavao genijalni duh, prepun snage i mogurnosti u svoju pamet, uticao je na mene da se i ja kao mla distraživač osećam снажно и сигурно. Uplašila me činjenica da je Tesla umro 1943. godine, a da je Amerika njegove beleške držala i tajno pregledala punih osam godina. Bojala se da 6и Теслини планови могли да заврше у непријатељским рукама – у првом реду Сила осовине, али и комунистичког Совјетског Савеза. Do polaska za Jugoslaviju 1951. godine Teslini sanduci su stajali u magacinu Biroa za imovinu stranaca, čime su sačuvani od krađe. Сандуци који су potom стигли у Beograd  предати су општини Звездара. У општини Звездара су целокупну пошиљку сместили у једну празну собицу и заборавили на њих. Možda bi tu ta zaostavština srpškog genija propala, da nije slučajno došla u moje ruke – pita se i danas Sremac.

Naime, opštini Zvezdari je bio neophodan poslovni prostor, pa je htela po svaku cenu da izbaci Tesline sanduke sa dokumentacijom. Pozvani su Institut “Nikola Tesla” da ih “negde skloni”.

– Mi smo bили обрадовани da smo dibli Teslinu naučnu arhivu. Vozač Јован je kamionom “штабац” prebacio u institut, gde smo Branko Bijelić, Mika Mihajlović i ja odvajali list po list.
Srećom FBi nije pokrao dokumenta za Теслин трансформатор iz kog sevaju munje, pa smo došli na ideju da ga izradimo od orginalnog materijala i predstavimo javnosti.  Осталe експонатe smo uradili za osamnaest meseci. Kako sam se dosetio da otvorimo muzej sa delima Nikole Tesle, o čemu sam pisao u “Politici” 1953. godine, uselili smo se u praznu kuću бившег министра  Ђорђа Генчића u Krunskoj ulici – seća se Sava Sremac, koji je četiri godine kasnije uzeo u ruke urnu sa pepelom slavnog naučnika, koja je stigla iz Njujorka.

Tada Sremac nije ni slutio da će i on krenuti putevima Nikole Tesle da u Americi usavršava svoja naučna istraživanja. Kao američki stipendista obreo se početkom šezdesetih u Klivlendu, gde je započeo ciklus od šest stručnih specijalizacija, posle čega je postao prouznati “ekspert za računare”.

– Kada sam došao u Ameriku u Klilendu sam otvorio firmu za proizvodnju i prodaju kompjutera. Prvi svoj kompjuter, na kome sam ja radio hardver, a moj sin Milan softver, prodao sam NASI. U njemu je bio ugrađen kontroler za rad pulzacionih avionskih motora koje je NASA proizvodila. Bio sam potom saradnik Pentagona, NCR, Hanivela, IBM-a, Mornaričkog centra SAD, Vojnog odeljenja NASA i Komsata. Kao čovek od poverenja ulazio sam u najzabranjenije delove NASE i rešavao probleme u radu njenih komjutera. Jedan problem koji su stručnjaci NASA smatrali nerešivim, ja sam reššio za pet minuta – priča nam Sava Sremac, ali ne otkriva tajne svog naučnog znanja i rada, koje će, kako obećava, da opiše u svojim memoarima.

SRPSKE PATRIOTE

Kada je Sava doveo Desanku, Milana i Danijelu u SAD, supruga je magistrirala psihologiju, sin je diplomirao tehniku na Univerzitetu “Case Vestern Reserve”, a ćerka političke nauke i diplomatiju. Desanka Sremac je bila aktivni humanitarac, Sava Sremac je napisao “Srpski nacionalni program”, a ćerka Danijela se afirmisala kao srpski lobista i kao osnivač Srpskog instituta u Vašingtonu.

SVET IZVAN TREĆE DIMENZIJE

Pod uticajem Teslinih razmišljanja o kosmosu Sava Sremac je počeo da se bavi istraživanjem najvećih tajni svemira šta se nalazi u vasioni iza Sunčevog sistema. U knjizi “Svet izvan treće dimenzije” postavio je  tezu o tamnoj energiji kao sili koja vlada univerzumom.

– Ta tamna energija nevidljivo ispunjava celokupni prostor svemira, sve do prostora u svakom atomu. U toj energiji smešten je sveobuhvatni “nadprirodni sistem”, koji je po meni srž univerzuma, i koji je organizovan po principu trouglastih piramidalnih veza, od osnove pa do vrha negde u beskonačnosti. Da bih običnim ljudima približio ovu svoju viziju povukao sam paralelu između čovekovog moždanog sistema i mog.