Ulepšao sam Zazu i njene dve sestre

Za medije govori dr Borko Đorđević, hirurg iz Kalifornije i prijatelj nedavno preminule holivudske glumice Zaze Gabor. Uz agencijusku vest da je 18. decembra 2016. u 99 godini preminula čuvena američka glumica mađarskog porekla Zaza Gabor, išle su informacije o njenim umetničkim dostignućima.

– Marko Lopušina –

Sestre Gabor su u Americi postale prve svetske sponzoruše. One su organizovale prijeme i odlazile na zabave kod bogataša, gde su pokazivale svoju, odnosno moju lepotu

– Zaza Gabor jeste igrala u više od 70 filmova, ali je Amerikanci najviše pamte po njenom bogatom društvenom životu i čak devet brakova. Rođena je 1917. u Mađarskoj u plemstvu dinastije Estehazi. U SAD je govorila sedam stranih jezika i engleski, ali sa jakim mađarskim naglaskom. Bila je prva svetska sponzoruša, kojoj sam ja još 1980. godine operisao i ulepšao lice.

Ovu tajnu o životu jedne od najskandaloznijih žena Holivuda koja se potpisivala kao Zsa Zsa Gabor, a od rođenja je bila Sara Gabor, otkriva nam ekskluzivno dr Borko Đorđević, plastični hirurg iz Palm Springsa.

Dr Borko Đorđević i sestre Magda i Eva Gabor

– Njena majka Janka Teleman, mađarska Jevrejka iz Budimpešte udavala se tri puta i rodila tri ćerke Magdu, Zazu i Evu Gabor. Otac Vilmoš i majka Janka imali su prodavnicu porcelane u Mađarskoj, ali su emigrirali i preko Austrije stigli u Ameriku 1945. godine. Počeli su sa ćerkama da rade kao zabavljači holivudskoj industriji filma, ali su ubrzo, zahvaljujući umetničkim veštinama Zaze, Magde i Eve i njihovoj lepoti, postali dao bogate kalifornijske elite. Tako sam ih i ja upoznao kao bogate lepotice i zabavljačice – priča dr Đorđević.  

Zaza Gabor je svoju umetničku karijeru započela u Beču gde je sa 15 godina debitovala u pozorištu. Sa 19 bila je zvaničnoza najlepšu ženu Mađarske. Kruna lepotice joj je oduzeta jer je lagala o datumu rođenja kada se prijavila na takmičenju. Uprskos evropskom šarmu kojim je plenila, bilo joj je potrebno deset godina da se pojavi na velikom platnu. Tako je 1951. godine, debitovala je u mjuzilu “Lovely to Look at”. Potom u komediji “Nismo venčan”i, pored Džindžer Rodžers i u drami “Mulen Ruž”, svom najpoznatijem filmu.

– Zaza nije bila najleša sestra Gabor, Eva je od nje bila raskošno i graciozno lepa žena. Ali je Zaza bila hrabra i upuštala se u filmske avanture. Rano je pristala da poput Menrlin Monro bude „platinasta američka zavodnica“. U filmovima je igrala sebe, a na zabavama sa bogatašima i američkom elitom sve tri su sa majkom i ocem nastupale kao „američke cure za zabavu“ – priča doktor Borko Đorđević, koji je osamdesetih godina imao kliniku, ali divnu i skupu kuću na steni u Palm Springsu, koju je Zaza Gabor posećivala kao prijateljica, ali i kao pacijent.

Po Kaliforniji se krajem sedamdesetih kada je otvorio kliniku za estetsku hirurgiju govorilo da je dr Borko Đorđević „ dobar plastični hirurg, ali malo skup“. Na takvu preporuku reagovala je i Beti Ford, supruga bivšeg predsednika Džeralda Forda, koja ga je 1979. godine igrom holivudskih slučajeva učinila slavnim.

– Idem u Palm Spring kod doktora Borka Đorđevića da sredim čitavo telo i postanem američka lepotica ! – govorila je Beti Ford novinarima.

Američki mediji su, na osnovu njihovih zajedničkih fotografija, nagađali da su u sentimentalnoj vezi.

– Pisalii su i pričalo se da sam ja „zlatni dečko“ bivše prve dame Amerike. Javnost nije marila za to što je ova dama bila 24 godine starija od mene. Meni je, međutim, moja prijateljica Beti Ford otvorila vrata za ulaz u američko elitno društvo. Postao sma interesantan glumicama Džoan Kolins, Lindi Evans, ali i sestrama Gabor – otkriva nam dr Đorđević.

Na vrhu popularnosti narednih desetak godina držale su ga upravo čuvene sestre Zaza, Eva i Magda Gabor. Ove Mađarice jevrejskog porekla imale su reputaciju evropskih dama i lepotica, koje su bile gošće najbogatijih Amerikanaca.

– Majka Janka, koja je postala Žoli Gabor se brinula o svojim ćerkama Zazi, Evi i Magdi, ali i o još dve stotina „gaborica“, koje su bile deo njihovog tima „dame za zabavu“. Žoli i Zazu Gabor sam u periodu od 1980. do 1988. godine četiri puta operisao i ulepšavao – priznaje nam danas dr Borko Đorđević.

Zaza Gabor je preživela tešku saobraćajnu nesreću i dr Đorđević joj je lečio lice i ulepšavao ga, tako da neskromno i u šali kaže „lepota Zaze Gabor je delo mojih ruku“.

Njena sestra Eva Gabor je rođena 1919. i posle dolaska u Holivud proslavila je ulogom u tv seriji „Green Acres“. Pet puta se bogato udavala, ali nije imala dece.

– Godine 1986. kada je bila na isteku šeste decenije života, uradio sam lice Eve Gabor tako lepo da je potom snimila još pet holivudskih filmova. Zaljubila se u mene i šetala me po Beverli hilsu u belom toksidu i belim cipelama. O meni je aprila 1984. list „Desert san“ pisao da sam „momak Eve Gabor“, a ona je tada i bukvalno bežala od mene, da se ne bi pričalo da sam joj operisao lice, grudi, butine i zadnjicu – pokazuje nam snimke svojih oepracija dr Đorđević.

Dr Borko Đorđević , levo i sestre Zaza i Eva Gabor

Eva Gabor (1919-1995) je imala daleko uspešniju karijeru, brojne filmske i televizijske uloge( “New York Town”, “Pacific Blackout “, “Green Acres” i  “Here’s Lucy”), ali i svoj tok šou “The Eva Gabor Show”, koji se emitovao sredinom pedesetih. Pet puta je rekla ono čuveno “da”. Najstarija je bila Magda Gabor (1915-1997), koja, za razliku od sestara,  nije ostvarila veliki broj filmskih uloga ( “Modern Girls ” , “Four Star Revue”). Imala je šest brakova.

Uvidom u zdravstvene kartone Zaze i Eve Gabor primetno je da nisu upisale godinu i mesto rođenja, jer su i u poznim danima skrivale svoje godine. Dr Đorđević im je sa lica „skidao“ u više navrata najmanje po 30 godina starosti.

– Evu i Magdu Gabor sam operisao i 1988. godine kada su već imale problem sa starošću kože lica i tela. Postale su opet „večno lepe“ i večno uspešne. Zaza i njene sestre držale su me uz sebe i tako pokazivale moć mojih hirurških ruku. Bio sam počasni gost kod mnogih senatora, kongresmena i njihovih žena, kod holivudskih umetnika i kod političara. Uzgred, bio sam Srbin koji je Amerikance naučio da pišu i izgovaraju moje ime i prezime bez greške.

Đorđević nam otkriva da je Zaza Gabor vodila glamurozan život holivudske zvezde, i veoma skandalozan život.  Ljubavni život je bio poput prave sapunice. Zabavaljala se sa Šonom Konerijem za kojeg je rekla da ima baršunastu kožu, ali da nije “neki ljubavnik”. Osvojila je i Ričarada Bartona koji je “voleo da priča u krevetu”. A sa Frenkom Sinatrom je provela noć samo zbog toga jer nije hteo da pomeri automobil sa prilaza njene kuće.

– Radio sam korekcije lica Frenku Sinatri, koji je bio kralj zabava u Americi. Bio je šarmatan, dobrica od čoveka, svima je davao i pomagao. Žene nije odbijao kada su mu se nudile da idu zajedno u krevet. Imao je ugled najvećeg ljubavnika i švalera u Americi i svetu. Frenki i njegova žena Barbara Sinatra imali su troje dece. Sin i dve ćerke danas prezime Sinatra. Barbaru Sinatra sam ulepšao 1990. godine kada je bila na pragu šeste decenije života.

Petoricu muškaraca dr Đorđević je operisao u SAD da bi ličila na Elvisa Prislija, kralja rokenrola. A desetak muškaraca iz mafije je operisao, jer su hteli da promene lični opis zbog podzemlja i policije.

– Sestre Gabor su u Americi postale simobl američke lepote i holivudskog glamura. One su javno pokazivale svoju, odnosno moju lepotu, o čemu su svi američki mediji izveštavali – podseća se dr Borko Đorđević.

I iz arhive sa 16.00 zdravstvenih kartona, koju je pripremio za pisanje knjige „Atlas ženske lepote“, vadi jedan isečak iz amerčkih novina. U njemu piše da  je čuvena glumica Regina M. Blum iz Los Anđelosa 1985. godine javno rekla:

– Dr Borko Đorđević je Bog lepote holivudskih diva!

Danas dr Đorđević ima svoje klinike lepote u Beogradu, Igalu, Palm Springsu i Dubajiu.

PRVE SVETSKE SPONZORUŠE

-Sestre Gabor su su zajedno sa majkom Žoli i ocom Vilmošom, koji je bio violinista organizovale zabave, gde su izvodile svoj plesački i glumački program i naplaćivale ga do 50.000 dolara za noć – tvrdi dr Đorđević, koji je često učestvovao na tim zabavama.

DUGOVEČNE DAME

– Majka Žoli i ćerke Magda, Ava i Zaza živele su zdravo i dugovečno. Majka je umrla u 106 godini od starosti, a Zaza u 99 od infarkta. I Magda je umrla od raka, a Eva od pneumonije. Zajedno su imale 20 muževa – kaže dr Borko Đorđević.